čtvrtek 17. dubna 2014

Řekni kde ty kytky jsou

Totus floreo

Je jaro, všude kolem je spousta kytiček. A jak už to tak bývá, tak se nám začínají prorůstat i do šatníku. Jenže co s tím? Já jsem kdysi dávno lehce nakousla tématiku vzorů a to, že všechno není tak jednoduché, jak to vypadá. A teď jsou tady všude kytky. A i zarputilý odpůrce všeho romantického pookřeje, když uvidí klubat se na svět ze studené půdy první kvítek. A v návalu náhlého poblouznění zatouží po nějaké té kytičce nejen v květináči.

Celá věc se má tak:

Co je malé, to opticky zmenšuje a co je velké, to zase zvětšuje.
Například motiv dvou velikých květin na poprsí dokáže pěkně zvednout sebevědomí :)
Naopak drobné květinky v dekoltu a velké květy v pase vám nehezky zkazí siluetu.

Dále co je tmavé zmenšuje a co je světlé zvětšuje.
Koupíte si například tričko s motivem velikých růží kolem výstřihu a myslíte si, že máte vyhráno. Jenomže tričko je celé bílé a růže jsou temně rudé. Celý efekt se tímto vyrušil, u někoho možná i obrátil. Světem šatů už nějakou dobu hýbou šaty s tmavými tvarovanými pruhy na bocích. Díky nim se opticky zúží a vytvaruje silueta. Takto lze použít i květinový vzor. Při pozorování výsledného efektu se zkuste oprostit od faktu, že se jedná o květiny. Vnímejte je pouze jako barevné plochy. Přimhuřte oči (nebo si sundejte brýle :)) , aby jste si rozostřili vidění. Teď budete vnímat, které partie vystupují dopředu a které do povzdálí. Záleží už na vás, jestli chcete zmenšit prsa, zvětšit boky, zúžit ramena.

Lehká asymetrie oku lahodí.
Jak mě učili už ve výtvarné přípravě. Všechno přírodou stvořené je lehce nepravidelné. Nic není dvakrát stejné. Proto naše oko vnímá přesnou pravidelnost jako nepřirozenou, dokonce divnou a může tak tvořit optické klamy. Přesně posazené květy v pravidelném dezénu budou opět rozšiřovat. Což neznamená nenosit je, ale nosit je na žádoucích partiích.



oba obdélníky jsou stejné, ale světlý vypadá větší













opět jsou oba odbélníky stejné, ale naši pozornost přitahuje obdélník s většími květy











na tomto obrázku je patrný rozdíl mezi studenou a teplou barvou, teplá vystupuje do popředí











Prosím omluvte mé výtvarné schopnosti. Vím, že všechny "modelky" na mých obrázcích jsou přehnaně hubené. Bohužel to jinak už neumím, jak mě ve škole naučili, tak kreslím.



Zde je úplně jasné využití pravidelného vzorku na světlém pozadí ke zvětšení objemu noh. Chcete - li dosáhnout opačného výsledku sáhněte po tmavých kalhotách s nepravidelnými a drobnými květy.














Na tomto obrázku můžete vidět, jak lze květinami zvětšit poprsí.
















Zde je květinového vzoru využito jako tmavé plochy na zeštíhlení v pase a zúžení ramen.
















Už vám taky kvete šatník?

Žádné komentáře:

Okomentovat