úterý 7. ledna 2014

Barevné typy

Co to vůbec je? Není to zbytečné?

Je to odrazový můstek pro tápající ve tmě. Je to ověřený způsob, jak vypadat mladší a zdravější. Nauka o barevných typech je velice složitá. Jak si určit barevný typ je cesta trnitá,  obzvláště pokud se do toho počinu pouštíte sami. Internet je plný návodů, které si často odporují a navíc se liší i výslednými typy. Setkala jsem se s rozdělením až do dvaceti barevných typů.

Tak zaprvé. Nikdo nejsme nějaký vymyšlený typ. Každý z nás je originál. Pro určení typu si zvolte návod, který vám přijde nejsrozumitelnější a podle selského rozumu zhodnoťte, zda je průkazný. Například rozhodně nebude zapotřebí cokoliv měřit, nebo někam vyplňovat vaše datum narození a znamení zvěrokruhu. Celou dobu určování se budete řídit pouze svým kritickým okem.

Můj pohled na věc.

Já osobně doporučuji (ale nenutím) určení do pěti základních typů. Je to Jaro, Léto, Podzim, Zima - jižanka a Zima - Sněhurka.

JARO

JARO
Je to teplý světlý typ, sluší mu tedy teplé a světlé barvy.

Má světlé vlasy, blond, zrz, nebo i velice světle hnědé. Pokud jsou nebarvené, tak můžou mít neoblíbený odstín "mokrá sláma". Vždy mají podtón do teplého odstínu, dozlatova, medova, měděna. Obočí i řasy jsou u typu jaro často tak světlé, že dokreslování je nutností.

Pleť je s jemným zlatavým nádechem, což je patrno nejvíce v létě, kdy jsou už všichni ostatní do čokoládova opálení. Snadno se spálí a má sklony k sezónním pihám.

Oči jsou světlé, modré, zelené, šedé, ale i světle oříškové.

Jaro udělá nejlépe, pokud bude oblékat pastelové teplé barvy, jako meruňkovou, lososovou, korálovou, smetanovou, teple tyrkysovou, béžovou, světle žlutou, středně hnědou, světle zelenou, ale v teplých odstínech.
Černá by měla být tabu, doporučuji se nahradit jí tmavě hnědou, nebo sytou teplou modrou. Vyjímkou jsou samozřejmě u žen malé černé. Ty může mít každá bez ohledu na barvu vlasů, pleti, očí a čehokoliv dalšího si vzpomenete.


LÉTO

LÉTO
 Je to studený světlý typ, nejlépe vypadá ve světlých chladných barvách.

Vlasy má blond platinové, popelavé, studeně hnědé. Do tohoto barevného typu zapadá i odstín "myší" šedohnědé. Vlasy mohou mít výrazný lesk, ale vždy je studený. Stejně jako jaro i léto často trpí na světlé obočí a řasy.

S pletí na tom bývá zpravidla lépe. Může dosahovat velmi krásného opálení, které však není dlouhodobé. V zimních měsících jsou letní typy označovány za bledulky. Pokud má sem tam pihu, tak nikdy není rezavě hnědá.

Oči modré, zelené, šedé.

Léto je údajně v Čechách nejrozšířenější typ, přesto nám drogérie urputně cpou makeupy se žlutým podtónem a ještě nesmyslně tmavé. Tento typ vynikne v baby pink i baby blue, budou mu slušet světle fialové, šeříkové.
Stejně jako v případě jara, není černá nejvhodnější. Alternativou je černomodrá a uhlově šedá, antracit.

PODZIM

PODZIM
Tento barevný typ je teplý a tmavý, sluší mu tedy syté a teplé odstíny.

Vlasy má kaštanově hnědé, mahagonové, tizian, tmavě měděné, červené a zlatavé odlesky. Mívá výraznější řasy a obočí než jaro.

Pleť může mít jak pěknou pigmentaci se zlatavým nádechem, tak spoustu zlatohnědých pih. Podtón je vždy do zlatova.

Oči bývají tmavě modré, modrozelené, zelenohnědé, zelené, oříškově hnědé.

Podzim má obrovskou škálu teplých odstínu. Jakoukoliv barvu, kterou si představíte pod názvem "podzimní listí" může mít. Ale také lilkově fialovou a smaragdově zelenou, což je mimochodem trend letošního prosince. Bohužel nám nepřetrvá.

ZIMA - SNĚHURKA

SNĚHURKA
Sněhurka je typ tmavý, studený a velice kontrastní, sluší mu syté studené barvy.

Vlasy má tmavé, od hnědé po černou s fialovými a modrými odlesky. Vlas je velice lesklý, právě díky tomu, jak  je tmavý. Odlesk je vždycky studený, stříbrný, platinový, modrý.

Pleť je celoročně světlá. Má studený podtón a sklony k červenání.

Oči jsou oproti vlasům výrazně světlé, modré, šedé.

Sněhurka si může dovolit fuchsiovou, středně i tmavě modrou, hot pink, královskou modř, v letních měsících vynikne v námořnické módě, smí nosit čistě černou i bílou a doporučuje se nosit kontrastní kombinace.



ZIMA - JIŽANKA

JIŽANKA
Jižanka je také tmavý, studený typ, ale jednotný, vynikají na něm syté studené barvy.

Vlasy jsou stejné jako u Sněhurky.

Pleť bývá označována za olivovou. Nepředstavujte si prosím šedozelenou pleť. V podstatě to znamená snědá a velice dobře pigmentovaná. Opaluje se bez obtíží.

Oči jsou od čokoládové hnědé po černou, mohou mít nádech do červena.

Štastná majitelka snědé pleti může rovněž holdovat černé i bílé. Doporučuji rudou, zvířecí vzory a nyní tak módní odstíny zvýrazňovačů. Zkrátka jižanka není žádná stydlivka. Pozor! Některé jižanky s věkem ztrácejí pigmentaci kůže a to obzvláště, pokud nebydlí v teplém podnebí. Může tak vznikout Sněhurka s hnědýma očima. V tomto případě se raději už vyhněte barvám zvýrazňovače a vsaďte na fialovo-modro-růžové kombinace s šedou a černou.

A teď babo, raď.

Právě jste zjistili, že jste čtyři z pěti typů a že nesmíte nosit svoji oblíbenou barvu. Navíc musíte nosit zvířecí vzory, které nesnášíte.

Ne, nebojte se. Jak jsem už psala, nikdo nejsme jen jeden typ, takže nic není dogma. Navíc nějaká ženská, co píše na internetu vám nemá co kecat do toho, co bude nosit. Fakt vám nebudu kontrolovat skříň.

Barevný typ se dá ještě určit podle zubů, bělma. Jedni přísahají, že musíte vycházet z původní barvy vlasů, jiní zase tvrdí, že je potřeba se podřídit aktuální barvě. No, hlavně je potřeba se na celou problematiku podívat s chladnou hlavou.


Žádné komentáře:

Okomentovat